UWAGA: ODWOŁANA WYSTAWA!!! Dzika kolacja. Przystawka

Wystawy

23 – 30.09 I 12.00 – 16.00

Pyramida Hub, ul. Garbary 64

Z przykrością informujemy, że realizacja projektu „Dzika kolacja” z powodów losowych została przeniesiona w czasie. Część badawcza projektu – warsztaty „Dzika kolacja. Wiedza z brzucha” dla osób zapisanych na warsztaty odbędzie się zgodnie z harmonogramem 27.09.

22.09.2023 (piątek)

Wernisaż: 22.09.2023, godz. 20.00

Wystawa. Dzika kolacja. Przystawka

Kuratorka: Agata Kiedrowicz

Miejsce wernisażu: PYRAMIDA HUB, ul. Garbary 64, Poznań

Miejsce ekspozycji wystawy: Pyramida, ul. Garbary 64, Poznań

Wystawa czynna: 23.09–30.09.2023, w godz. 12.00–16.00

Dzika kolacja. Przystawka 

“Język to tylko jedna część. Jedzenie musi poruszyć wszystkie zmysły” mówi Jeong Kwan, buddyjska mniszka, która gotowanie uznaje za praktykę duchową. Według jej filozofii pięć zmysłów to ciało, uczucie, percepcja, zamiar i świadomość. I te obszary będziemy poruszać podczas Dzikiej kolacji. Wystawa będzie przestrzenią badania naszej relacji z roślinami i komunikacji zmysłowej. Poprzez smak, słuch i węch uruchomimy pierwotne sposoby porozumiewania się ze sobą, z roślinami i najbliższym otoczeniem. Wydarzenie w ramach Poznań Design Festival obejmujące wystawę i warsztaty jest Przystawką – pierwszym etapem szerzej zakrojonego projektu.  

Kuratorka, autorka koncepcji: Agata Kiedrowicz

Zespół współpracujący: Sara Grolewska (Sara Dobre Ziele), Łukasz Kaczmarek, Michał Lewandowski

Oprawa graficzna: Pełnia Studio

Naczynia ceramiczne: Studio Ali Berg

Projekt jest częścią procesu badawczego finansowanego ze środków Wydziału Wzornictwa Akademii Sztuki w Szczecinie

Agata Kiedrowicz kuratorka i krytyczka designu, edukatorka i wykładowczyni. Łączy doświadczenie kuratorskie, badawcze i projektowe, przekładając je na skuteczne rozwiązania dla edukacji, sztuki i biznesu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów oraz design jako narzędzie eksploracji i krytyki rzeczywistości. Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci. Prelegentka prestiżowych konferencji (m.in.“TEDx “Senses”), kuratorka wystaw i projektów pokazywanych w Polsce i za granicą. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki. Autorka publikacji o designie, modzie i sztuce na łamach branżowej prasy i w publikacjach naukowych. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.