Dzika kolacja. Wiedza z brzucha. Warsztaty kulinarno-badawcze

Warsztaty

27.09 I 18.00 – 20.00

Pyramida Gallery

27.09.2023 (środa), godz. 18.00-20.00

Dzika kolacja. Wiedza z brzucha. Warsztaty kulinarno-badawcze

Prowadzenie: Sara Grolewska, Agata Kiedrowicz 

Projekt jest częścią procesu badawczego finansowanego ze środków Wydziału Wzornictwa Akademii Sztuki w Szczecinie

Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy. Decyduje kolejność zgłoszeń! Kliknij tutaj

Dzika kolacja – warsztaty

Wiedza z brzucha 

Dawniej ludzie polegali na mocy własnych zmysłów, ucząc się świata roślin. Wąchali, smakowali, dotykali, a następnie wymieniali się doświadczeniami, tworząc zasoby wiedzy, dziś uważanej za tradycyjną, ludową. Podczas warsztatu chcemy zbadać, czy i w jaki sposób ta wiedza nadal w nas istnieje. Jakie skojarzenia, emocje, wspomnienia, wyzwala w nas smak i zapach poszczególnych roślin? Czy jesteśmy w stanie wyzwolić w sobie zasoby do pierwotnej, zmysłowej komunikacji z własnym ciałem, z żywiołami i roślinami? Podczas warsztatu będziemy badać rośliny, wymieniać się doświadczeniami i tworzyć zmysłowe, roślinne mapy. 

Agata Kiedrowicz kuratorka i krytyczka designu, edukatorka i wykładowczyni. Łączy doświadczenie kuratorskie, badawcze i projektowe, przekładając je na skuteczne rozwiązania dla edukacji, sztuki i biznesu. Szczególnie interesuje ją projektowanie dla zmysłów oraz design jako narzędzie eksploracji i krytyki rzeczywistości. Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci. Prelegentka prestiżowych konferencji (m.in.“TEDx “Senses”), kuratorka wystaw i projektów pokazywanych w Polsce i za granicą. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki. Autorka publikacji o designie, modzie i sztuce na łamach branżowej prasy i w publikacjach naukowych. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.